Als je plannen hebt om een website te laten bouwen, ben je vast en zeker de naam WordPress tegengekomen. Hieronder zal ik je alle informatie geven zodat je precies weet wat WordPress is en hoe het helpt bij jouw website.

Wat is WordPress?

WordPress is een content management system (CMS) en is dus een systeem om online content te beheren. Het doel van WordPress is om het makkelijk voor mensen te maken om online content te maken, aan te passen en te publiceren om te delen met anderen. Hoewel WordPress van origine bedoeld was om bloggers het leven iets gemakkelijker te maken, is het uitgegroeid tot het grootste CMS ter wereld – meer dan 75 miljoen websites over de hele wereld gebruiken momenteel WordPress!

Je kunt WordPress vergelijken met bijvoorbeeld LinkedIn of Facebook: hoewel je niet precies weet wat het systeem doet en welke code erachter zit, kun je zonder moeite jouw interesses delen met de wereld. De website waarop je dit bericht leest draait ook op WordPress, dit is voor mij als ontwikkelaar bijvoorbeeld heel erg handig omdat ik dan niet zelf alle code hoef te schrijven om dit bericht met jou te delen. Ik hoef slechts de tekst in een bericht te typen (zoals je in bijvoorbeeld Word doet) en WordPress zorgt voor de rest!

Hoe helpt WordPress jou en mij?

Voor mij als ontwikkelaar heeft WordPress het voordeel dat ik het wiel niet opnieuw hoef uit te vinden. Na ruim 5 jaar met WordPress te hebben gewerkt, weet ik redelijk hoe de code werkt en hoe ik hierop in kan haken. Dit maakt het ontwikkelen van websites een stuk eenvoudiger dan zelf alle code te moeten typen. Fun fact: Met dank aan WordPress was de eerste versie van deze website binnen 4 uur klaar!

Maar WordPress helpt jou ook! Hoewel het systeem gigantisch veel opties biedt, is het gedeelte ‘berichten plaatsen’ vrij gemakkelijk te leren. Dit geeft je, na het bouwen van de website, de mogelijkheid om zelf jouw content te delen met je klanten, zonder dat je mij daarvoor nodig hebt. Mocht je dit liever uitbesteden sta ik natuurlijk ook voor je klaar.

Naast de content, biedt WordPress ook andere voordelen. Zoals ik eerder aangaf is het ontwikkelen met WordPress een stuk sneller dan handmatig alle code in te kloppen. Dit zorgt ervoor dat de kosten voor een website laag blijven.

Thema’s

Een ander zoekwoord wat je waarschijnlijk wel tegen bent gekomen is thema. Een andere, vaak gebruikte, term hiervoor is template. Ik kan oneindig uitweiden over hoe thema’s en templates werken en wat ze precies doen, maar om het samen te vatten: Thema’s zijn code pakketten die bepalen hoe je website eruit komt te zien en welke functionaliteiten de website biedt.

Ongetwijfeld zul je meteen hebben bedacht dat dit ook voordelen biedt, en inderdaad! Waar WordPress al veel code weg neemt, gaan thema’s nog een stapje verder. Ze bepalen wat de stijl van je website wordt zodat je hier niet over hoeft na te denken en passen deze stijl toe op je content.

Het is gemakkelijker (en veel goedkoper) om een thema aan te schaffen dat dicht bij jouw smaak in de buurt komt dan om een hele website stijl uit te denken en te programmeren. Een premium thema is een thema waar een groep ontwikkelaars en designers voor lange tijd aan heeft gewerkt. Deze ontwikkelaars en designers hebben al nagedacht over de stijl en functionaliteiten. De kosten van een premium thema zijn ongeveer 60 euro, wat je qua tijd eigenlijk meteen al hebt terugverdiend.

Mocht je een website willen laten bouwen, is het geniaal om alvast een kijkje te nemen naar WordPress thema’s op bijvoorbeeld Themeforest of TemplateMonster. Zo krijg je zelf al een idee over hoe de website eruit kan zien. Tijdens een gesprek kunnen we besluiten welk thema het beste resultaat zal opleveren.

Wat zijn de kosten van WordPress?

WordPress is een open-source systeem, het is dus gratis! Als je verhalen hebt gehoord over betalen voor WordPress, dan gaat het vaak om websites die gehost worden op speciaal daarvoor bestemde servers. Managed WordPress heeft als voordeel dat je website dan draait op een webserver die geoptimaliseerd is voor het systeem, maar het is niet verplicht. Andere voordelen zijn veiligheid, onderhoud en support door iemand die verstand heeft van het systeem.

Met al die voordelen, waarom zou je mij dan je website laten bouwen en hosten? Goede vraag, het antwoord is driedelig: kosten, advies en service. Een WordPress hosting kost meer dan een normale hosting, denk bijvoorbeeld aan ruim 130 euro per jaar per managed WordPress site. Je kunt een bericht sturen aan hun support, maar je kunt niet even snel een telefoontje plegen om antwoord op jouw specifieke vraag te krijgen.

Als ik jouw website bouw en host, kan ik je helpen door mee te denken aan functionaliteiten van je website en kan ik op elk gewenst moment werk verrichten. Ik heb inzicht in de prestaties van jouw website en kan jouw hosting zo instellen dat deze optimaal functioneert voor jouw wensen.

Andere CMS systemen

Naast WordPress zijn er veel andere opties, denk bijvoorbeeld aan Squarespace, Joomla, Wix of Jimdo. Deze systemen maken het nog makkelijker om een simpele website te maken. Veel web ontwikkelaars kraken deze systemen af omdat het afbreuk zou doen aan de kunst van het code kloppen. Maar voor veel mensen bieden deze systemen een goedkope uitkomt voor hun wensen.

Als je er de tijd en energie in wilt steken om zelf een website te (leren)bouwen raad ik je zeker aan om deze opties te bekijken. Let er wel op dat je bij deze opties wel vastzit aan managed hosting met dezelfde voor- en nadelen als een managed WordPress optie. Sommige van deze systemen plaatsen zelfs advertenties op je website.

Samengevat

WordPress is een gratis systeem dat wordt gebruikt om snel en relatief eenvoudig een website op te zetten en content te delen. Thema’s worden gebruikt om de kosten voor de ontwikkeling van een website verder te drukken. Naast WordPress zijn er veel andere CMS systemen waarin je een website kunt bouwen maar om deze te gebruiken zul je tijd en energie moeten investeren. De effectiviteit van deze systemen hangt af van hoe goed je met ze om kunt gaan en hoeveel kennis je hebt van web ontwikkelen.

De verstandigste en op lange termijn goedkoopste optie is dus om een web ontwikkelaar in te schakelen om jouw wensen in kaart te brengen en om te vormen naar een website waarover is nagedacht. Zo hoef jij je niet druk te maken over je website en kun je al je aandacht richten op je bedrijf.